Janusz Wójcik

käyttäjältä Bonuskoodi

Janusz Wójcik, Puolan jalkapallon maajoukkueen entinen valmentaja, ehti 64 vuoden mittaisen elämänsä aikana moneen. Hän syntyi marraskuun 18. päivänä, vuonna 1953 ja kuoli marraskuun 20. päivänä, 2017.

Wójcik tunnetaan parhaiten siitä, että hän valmensi Puolan olympiajoukkuetta vuosina 1989-1992. Hän pelasi itsekin vuosien 1967 ja 1980 välillä. Hän toimi myös Syyrian Arabiemiraattien joukkueiden valmentajana. Kokemusta ehti siis kertymään jalkapallon saralla eri ominaisuuksissa. Janusz Wójcik ehti toimimaan elämänsä aikana myös poliitikkona. Hän toimi myös managerina mm. Widzew Lodzille, joka on puolalainen jalkapallokerho. Wojcikin taustasta kerrottakoon, että hän valmistui Varsovan liikuntakasvatuksen yliopistosta vuonna 1979.

Mutta millainen oli Janusz Wójcik? Tämä “Wójt”-nimelläkin kutsuttu mies ei toiminut kenenkään muun ehtojen mukaan. Hänen voidaan sanoa antaneen aina kaikkensa. Hänellä ei ollut tapana kaunistella sanojaan. Sen lisäksi, että Januszilla oli itsellä tietynlaista vaikutusvaltaa, tunsi hän paljon vaikutusvaltaisia henkilöitä ja oli heidän kanssaan läheinen. Muunmuassa näiden asioiden ansiosta hän pystyi järjestämään joukkueelleen aina kaiken heidän tarvitsemansa. Wójcik piti joukkueestaan hyvää huolta.

1. Wójcik valmentajana

Janusz Wojcik oli valmentajana suorasanainen. Hän toimi aina vain omien ehtojensa mukaan ja oli joukkuettaan kohtaan vaativa. Janusz otti usein valmentaessaan esille sen, kuinka vastustajamaalla on ollut jokin riita Puolan kanssa. Tämä sai lisäpontta pelaajiin ja tottakai väriä treeneihin sekä otteluihin. Mutta vaikka hän olikin ankara ja laittoi pelaajat koville, oli hänessä kuitenkin myös rento, vitsaileva puolensa.

Wojcik valmensi uransa aikana useita eri joukkueita. Hänen valmentamansa Puolan olympiajoukkue voitti hopeaa vuoden 1992 kesäolympialaisissa, Espanjassa.

Vuonna 1999 joukkue hävisi Ruotsille. Ruotsia vastaan odotettiin alunperin voittoa ja suunnitelmana oli tavata voiton jälkeen ravintolassa. Kuitenkaan kukaan muu kuin Tomasz Kłos ja Janusz ei ilmestynyt paikalle. Janusz kommentoi tuolloin tilannetta sanoin “Mitä sitten? Ehkä juomme yksinäisinä, mutta emme anna periksi!”

Eräänä kesänä joukkueen oli määrä lentää Thaimaaseen harjoitusleirille. Tuohon aikaan Wisła Kraków'ta johti Franciszek Smuda. Smuda ei olisi halunnut päästää pelaajiaan matkaan leirille. Kun Wislan pelaajat kertoivat Januszille, että Smuda ei anna heidän osallistua harjoitusleirille, oli Januszin kommentti “Soita minulle heti, kun hän sanoo jotain. Laitan hänet takakonttiin ja päästän ulos vasta, kun olemme palanneet Thaimaasta!”

2. Wójcik tunnettiin omintakeisista keinoistaan

Seuraava esimerkki kertoo hyvin Wojcikin omalaatuisesta tavasta hoitaa asioita. Hän järjesti maalivahdilleen pestin joukkueessa, sellaisella palkalla, joka ei ole lainkaan itsestäänselvä saati varmasti saatavissa. Wojcik järjesti paikan sekä hyvin korkean palkan maalivahdilleen, Grzegorzille. Kyseisestä tapauksessa on kerrottu myös Szamo-nimisessä kirjassa. Neuvottelut eivät menneet lainkaan perinteisellä tavalla, vaan paikka ansaittiin hyvin omalaatuisesti.

Wójcik tarjosi maalivahdilleen yhden ottelun palkaksi 180 000 tai 220 000 zlotya. Koska summasta ei ole varmuutta, otetaan tähän nyt luku 220 000. Tällaisia summia ei missään nimessä maksettu tuolloin pelaajille saati maalivahdeille. Niinpä Wojcikin tehtäväksi tuli järjestää kyseinen summa ja saada summalle hyväksyntä Śląsk Wrocławin johtajalta, Janusz Cymanekilta.

Ennen Cymanekin puheille menoa Wojcik kehotti Grzegorzia olemaan neuvotteluissa aivan hiljaa ja hoitavansa asian. Näin sovittiin.

Kun oli neuvotteluiden aika, johtaja Cymanek kysyi Grzegorzilta, kuinka paljon tämä haluaisi tienata. Grzegorzin vastatessa aivan rennosti “220 tuhatta per kausi”, oli Wojcikin reaktio vähintäänkin yllättävä. Hän alkoikin huutamaan ja kiroilemaan. Wojcik kyseenalaistikin yllättäen summan, pomppasi pystyyn ja löi. “Kuka luulet olevasi”, kysyi Wojcik ja käski Grzegorzin ulos. “Jo kahdentuhannenkin maksaminen olisi liikaa”.

Wójcik ehdotti johtaja Cymanekille, että keskustelisi Grzegorzin kanssa kahden kesken. Kahdenkeskisessä keskustelussa hän kehotti maalivahtia esittämään saman summan yhä uudelleen, jolloin hän esittäisi saman teatraalisen esityksen vielä uudelleen ja vakuuttavansa johtajan tämän jälkeen.

Kuten sovittua, maalivahti Grzegorz esitti jälleen pyyntönsä saada 220 tuhatta per rundi. Jälleen Wojcik esitti tuohtunutta ja alkoi korottamaan ääntään. “Joko potkimme hänet ulos ovesta tai otamme hänet. En neuvottele tämän idiootin kanssa. Mutta kenet muut ottaisimme? Tarvitsemme hyvän maalivahdin”. Tämän jälkeen Wojcik kysyi johtaja Cymanekilta rauhallisesti, olisiko tällä ehdotusta. Kun ehdotusta ei ollut, Wojcik kehotti antamaan Grzegorzille mahdollisuuden.

Näin Wójcik onnistui tavoitteessaan ja sai maalivahdilleen paikan sekä sovitun palkkion.

3. Menehtyminen

Janusz Wójcik menehtyi leikkauksen jälkeen sairaalassa, Varsovassa, 20. marraskuuta vuonna 2017. Hänet haudattiin Varsovaan 9 päivää myöhemmin, 29. marraskuuta.

4. Wojcikia muistellaan hymyssä suin

Janusz Wojcikin nimi saa monelle hymyn huulille. Hän oli merkittävä henkilö Puolan urheilumaailmassa ja moni uskookin, että toista hänenlaistaan ei voi olla. Wojcikin tapa valmentaa joukkueitaan oli ainutlaatuinen ja se, minkä hän otti asiakseen hoitaa, hoiti hän huolella.

Jo Wojcikin puhetyyli sai hänen elossa ollessaan monet ihmettelemään, mitä olivat juuri kuulleet. Hän saattoi esimerkiksi käskeä pelaajaa puskemaan palloa niin lujaa, että se rikkoutuu. Tällaisten lausahdusten tarkoituksena oli saada pelaajat innostumaan ja käyttämään potentiaaliaan niin tehokkaasti kuin mahdollista. Wójcik oli mies, joka tiesi, mitä teki ja se näkyi hänestä.

Kommentit (0)
Pelaa vastuullisesti